Yazım Kuralları
Gönderilen yazılar, yazar rehberi kısmında bulunan şablon dosya üzerinden hazırlanmalıdır. Journal of Management Archive (JoMA) tarafından benimsenen tüm yazım kuralları şablon dosyaya ön ayarlı bir şekilde tanımlanmıştır. Dolayısıyla, yazarlara pratik bir makale hazırlama süreci sunmaya çalışılmıştır.
JoMA tüm yayın süreçlerinde Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association - APA) tarafından önerilen yazım ve alıntılama kurallarını benimsemektedir. Buna göre JoMA’ya gönderilen tüm yazılarda ilgili yayım kılavuzunun son sürümü olan APA 7 kurallarının dikkate alınması gerekmektedir.
Genel düzen
- Gönderilen yazılar Microsoft Word dosyası türünde olmalıdır.
- Gönderilen yazılar İngilizce veya Türkçe dilinde hazırlanabilir.
- Gönderilen yazıların İngilizce ve Türkçe dillerinde başlıkları ve özetleri bulunmalıdır. Bununla birlikte, Türkçe hazırlanan yazılar için kabulden sonra genişletilmiş İngilizce özet yazımı gerekmektedir.
- Gönderilen yazılar 4000 ile 10000 sözcüğü içerek uzunlukta hazırlanmalıdır.
- Her bir kenar boşluğu 2cm olmalıdır.
- Makale ana başlığı 16 punto, kalın, ortalı ve ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.
- Öz ve abstract başlıkları kalın, ortalı ve ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır. Bu başlıkların hemen üzerinde makale başlıkları her iki dilde de verilmelidir. Anahtar kelimeler de dahil olmak üzere bu kısım 10 punto, tek satır aralığında yazılmalıdır.
- Giriş kısmından itibaren metin iki yana yaslı, 12 punto, Times New Roman tipinde, 1.15 satır aralığında yazılmalıdır. Ayrıca paragraf aralığı önce ve sonra 6nk, satır başı girintisi ise soldan 0.5 cm olarak ayarlanmalıdır.
- Tüm başlıklar numaralandırılmalı (Örn. 1., 1.2., 1.2.1. gibi), yalnızca kaynakça başlığı numarasız olmalıdır.
- Kaynakçada her bir eserin alt satırı soldan 0.5 cm girintili başlamalıdır.
Başlık Sayfası, Özet ve Anahtar Kelimeler
- Makale başlığı çalışmanın içeriğini net bir şekilde kapsamalı, kısa ve öz olmalıdır.
- Yazar(lar)ın ad ve soyad, ünvan, kurum bilgisi, ülke ismi, ORCID numarası ve e-posta adresleri bulunmalıdır.
- Sorumlu yazar belirtilmelidir.
- Özet tam 200 kelime (±10) olmalıdır. İkinci dilde yazılan özette (abstract) kelime sayısı aranmamaktadır. Ancak iki özetin aynı satır hizalarında olması önemlidir.
- Yapılandırılmış özet tarzında yazılmalıdır (arka plan, amaç, yöntem, bulgular, sonuç).
- En az 3, en fazla 5 adet anahtar kelime yazılmalıdır.
- Özet ve anahtar kelimeler 10 punto ve tek satır aralığında olmalıdır.
Metin
- Giriş kısmından itibaren metin iki yana yaslı, 12 punto, Times New Roman tipinde, 1.15 satır aralığında yazılmalıdır.
- Paragraf aralığı önce ve sonra 6nk, satır başı girintisi ise soldan 0.5 cm olarak ayarlanmalıdır.
- Çalışmanın neden yazıldığı, önemi, katkısı ve temel amacı ifade edilmelidir.
- Giriş kısmı yazılırken, tercihen, Swales (2014) tarafından önerilen CARS modeli dikkate alınabilir. Bu yaklaşım, giriş kısmını ana hatları itibariyle üç aşamalı olarak ele almayı tavsiye etmektedir. Buna göre ilk olarak, bilinenlerden hareketle bir bölge oluşturmak (establishing a territory), bilinmeyenlerden hareketle bir boşluk oluşturmak (establishing a niche) ve bu boşluğun doldurulmasının neden önemli olduğu ile araştırma sorusunu ifade etmek (occupying a niche) şeklinde bir raporlama yapılmalıdır (Swales, 2014).
Başlık Düzeni
- Birinci düzey başlıklar ortalanmış, kalın, sözcüklerin ilk harfleri büyük, devamı küçük yazılır. Metin yeni paragraftan devam eder.
- İkinci düzey başlıklar sola yaslı, kalın, sözcüklerin ilk harfleri büyük, devamı küçük yazılır. Metin yeni paragraftan devam eder.
- Üçüncü düzey başlıklar sola yaslı, kalın, italik, sözcüklerin ilk harfleri büyük, devamı küçük yazılır. Metin yeni paragraftan devam eder.
- Dördüncü düzey başlıklar sola yaslı, girintili (0,5 cm), kalın, sözcüklerin ilk harfleri büyük, devamı küçük yazılmalıdır. Başlık sonuna nokta (.) işareti koyulur. Metin aynı satırdan devam eder.
- Beşinci düzey başlıklar sola yaslı, girintili (0,5 cm), kalın, italik, sözcüklerin ilk harfleri büyük, devamı küçük yazılmalıdır. Başlık sonuna nokta (.) işareti koyulur. Metin aynı satırdan devam eder.
Tablolar ve Şekiller
- Tablolar ve şekiller görsel dosya şeklinde yüklenmemeli, Word dosyasında hazırlanmalıdır.
- Tablolar ve şekillere ait tüm başlıklar, içerikler ve notlar 10 punto ve tek satır aralığı olmalıdır.
- Tablo ve şekil içleri önce ve sonra 0 nk ayarlanmalıdır.
- Başlıklar tablo ve şekillerin üstünde yer almalıdır.
- Tablo gösterimlerinde dikey kenarlıklar ve iç yatay kenarlıklar kullanılmamalıdır.
- Kaynak gösterimleri, tablo veya şeklin altında metin içi atıf gösterimiyle verilmelidir.
- Tablolar ve şekillerde kullanılan her bir kısaltma veya sembolün ne anlama geldiği alt kısma notlarla açıklanmalıdır. Bu notlar tablonun altına sırasıyla genel notlar, özel notlar ve olasılık notları şeklinde raporlanmalıdır.
Metin İçi Atıflar
Metin içi atıf gösterimi parantez içi atıf ve öyküsel atıf şeklinde iki türde yapılmalıdır.
Örnek parantez içi atıf gösterimi: (Yılmaz & Kaya, 2023)
Örnek öyküsel atıf gösterimi: Yılmaz ve Kaya (2023)
APA güncel kurallarına göre metin içi atıf gösterimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar aşağıda sunulmuştur.
- Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalar için ilk gösterim dâhil olmak üzere kısaltması ile gösterim yapılmalıdır.
- Birden fazla metin içi atıf yaparken alfabetik sıra kullanılmalıdır.
(Ada, 2019; Derin, 2007; Şahin, 2009).
- Yalnızca yazar ve yıl bilgisi verilmeli sayfa bilgisi verilmemelidir.
(Ada, 2019).
- Eğer bir metinde doğrudan alıntı söz konusuysa ilgili kısım tırnak işaretleri içine alınmalı ve bu defa yazar ve yıl bilgisi ile birlikte sayfa numarası da gösterilmelidir.
“……....” (Ada, 2019, s. 14).
- ‘ve’ bağlacı yerine ampersand sembolü ‘&’ kullanılmalıdır (öyküsel atıf hariç).
(Ada & Derin, 2019).
Ada ve Derin (2019)
- Aynı yazarın aynı yılda yayınlanmış farklı eserleri için harfsel gösterimler dahil edilmelidir.
(Ada, 2019a; Ada, 2019b).
- Aynı soy isimli yazarlarda metin içi atıf yaparken ilgili yazarların isimlerinin baş harfleri eklenmelidir.
(J. M. Taylor & Neimeyer, 2015; T. Taylor, 2014).
- Tarihi olmayan eserler t.y şeklinde belirtilmelidir.
(Türk Dil Kurumu, t.y.).
- g. gösteriminin karşılığı bk. şeklinde kullanılmalıdır.
- et al. gösteriminin karşılığı şeklinde kullanılmalıdır.
- Metin içi atıflarda Jr. gibi son ekler dahil edilmemelidir.
Sidney C. Smith, Jr → (Smith, 2005).
- Farklı bilgilerle birlikte metin içi atıf verirken parantez içinde parantez kullanılmamalı, noktalı virgül ile ayırarak yan yana gösterim yapılmalıdır.
(e.g., falsely balanced news coverage; Koehler, 2016).
Kaynakça
- Makale içinde gösterimi yapılan tüm atıflar kaynakçaya eklenmelidir.
- Kaynakçaya yalnızca metin içinde atıf yapılan eserler eklenmelidir.
- Kaynakça başlığı ortalı, ilk harfleri büyük ve kalın bir şekilde yazılmalıdır. Sonraki satırdan itibaren ise çalışmalar soyadı-yıl esasına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.
- Kaynakçada her bir eserin alt satırı soldan 0.5 cm girintili başlamalıdır.
- Amerikan Psikoloji Derneği yayım kılavuzunun son sürümü olan APA 7 kurallarına göre artık kitap türündeki eserlerin gösteriminde yayıncı konum bilgisi verilmemekte, dijital nesne tanımlayıcı (DOI) numaralar tek düzenli kaynak adresleme (URL) formatında tıklanabilir bağlantı olarak sunulmaktadır. Detaylı bilgiler için Amerikan Psikoloji Derneği web sayfasına bakılabilir (American Psychological Association, t.y.).
Kaynakça için örnek gösterimler aşağıda sunulmuştur.
Makale
Çavuş, M. F., & Develi, A. (2022). Entropik örgüt iklimi, örgütsel umursamazlık ve iş tatmini: Kavramlar ve ölçme araçları. Örgütsel Davranış Çalışmaları Dergisi, 2(2), 110-123.
Develi, A., Pekkan, N. Ü., Gökçen-Kapusuz, A. & Çavuş, M. F. (2022). The mediator role of personal growth initiative in the effect of career satisfaction on task and contextual performance. Organizational Psychology, 12(4), 86-102.
DOI numarası bulunan makale
Develi, A., & Çavuş, M. F. (2021). Çalışma yeterliliği kavramı: Kuramsal temeller ve ölçüm yöntemi. İş ve İnsan Dergisi, 8(1), 123-137. https://doi.org/10.18394/iid.822693
Develi, A., Pekkan, N. Ü., & Çavuş, M. F. (2022). Social intelligence at work and its implication for organizational identification: A sectoral comparison. Independent Journal of Management & Production, 13(1), 364-383. https://doi.org/10.14807/ijmp.v13i1.1555
Erken görünüm makale
Develi, A., & Çavuş, M. F. (2023). Validity and reliability of Work Ability Index in Turkish context: Inter-level, direct, and indirect relations with job satisfaction and task performance. Experimental Aging Research. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/0361073X.2023.2250226
Meta analiz çalışması
*Mazzetti, G., Robledo, E., Vignoli, M., Topa, G., Guglielmi, D., & Schaufeli, W. B. (2021). Work engagement: A meta-analysis using the Job Demands-Resources model. Psychological Reports, 126(3), 1069-1107. https://doi.org/10.1177/00332941211051988
Kitap
Koçel, T. (2013). İşletme yöneticiliği: Yönetim ve organizasyon, organizasyonlarda davranış, klasik, modern, çağdaş ve güncel yaklaşımlar (14. baskı). Beta.
Robbins, S. P. & Judge, T. A. (2021). Organizational behavior (Updated eighteenth edition). Pearson.
DOI numarası bulunan kitap
Oldcorn, R. (1996). Management (3rd ed.). Red Globe Press. https://doi.org/10.1007/978-1-349-13195-2
Editörlü kitap
Yıldız H., & Okan T. (Eds.). (2019). Örgütlerde güç ve politika. Beta.
Editörlü kitapta bölüm
Develi, A. (2022). Stratejik karar verme. İçinde E. Irk (Ed.), Stratejiye dair seçki yazılar II (ss. 39-51). Nobel Akademik Yayıncılık.
Swales, J. (2014). Create a research space (CARS) model of research introductions. In E. Wardle & D. Downs (Eds.), Writing about writing: A college reader (2nd ed., pp. 12-15). Bedford/St. Martin’s.
Çeviri kitap
Porter, M. E. (2013). Rekabet stratejisi: Sektör ve rakip analizi teknikleri (G. Ulubilgen, Çev.; 3. baskı), Aura Yayınevi. (Orijinal çalışma 1980 yılında yayımlanmıştır).
Tez
Develi, A. (2020). Çalışma yeterliliği, iş tatmini ve görev performansı ilişkisini belirlemeye yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış doktora tezi]. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi.
Bildiri
Develi, A., & Çavuş, M. F. (2021). Çalışma yeterliliği (work ability): Algılanan stres ve stresle başa çıkma üzerindeki rolü. İçinde H. Kapu (Ed.), 29. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı (ss. 145-150). Kafkas Üniversitesi.
Sözlük
Türk Dil Kurumu. (t.y.). Yönetim. İçinde Güncel Türkçe sözlük. 2 Mayıs 2024 tarihinde https://sozluk.gov.tr adresinden alındı.
Web sayfası
American Psychological Association. (t.y.). Popular Style Guidelines. In APA style. Retrieved May 5, 2024, from https://apastyle.apa.org
Extended Summary
- Türkçe hazırlanmış çalışmalar için genişletilmiş İngilizce özet hazırlanması gerekmektedir.
- Genişletilmiş özetin tam bir sayfa (600 kelime civarı) olacak şekilde hazırlanması beklenmektedir.
- Genişletilmiş özet yazımında tıpkı özet yazımında olduğu gibi yapılandırılmış özet formatı kullanılmalıdır.
- Bu kısım 12 punto, 1,15 satır aralığı, önce ve sonra 6nk ayarları ile yazılmalıdır.
- Genişletilmiş İngilizce özet makale kabulünden sonra yazılabilir.
Açıklama Beyanları
Etik beyanı: “Bu makale bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır.”
Çatışma beyanı: Yazar(lar), çalışmada kendi açılarından ya da diğer taraflar açısından çıkar çatışması bulunmadığını kabul etmektedir.
Katkı oranı beyanı: Birinci ve ikinci yazarın katkı oranı sırasıyla %70 ve %30 şeklindedir.
Etik kurul onayı: Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasındaki ek bilgiler kısmında yer verilmelidir. Örnek gösterim: “Bu araştırma için …………………… Üniversitesi, ……………………... Etik Kurulu’ndan …/…/202… Tarih ve … No.lu karar ile gerekli izin alınmıştır.”
Eğer çalışma etik kurul izni gerektirmiyorsa bu durumun nedeni burada ifade edilmelidir. Örnek gösterim: “Bu çalışma yalnızca ikincil verilerle/yazın taramasıyla gerçekleştirildiği için etik kurul onayı gerektirmemektedir.”
Onam formu bilgisi: Olgu sunumu türündeki çalışmalarda, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasındaki açıklama beyanları kısmında yer verilmelidir. Örnek gösterim: “Çalışmaya katılım gösteren tüm bireylerden imzalı bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.”
Destek bilgisi: Çalışmada herhangi bir kuruluştan destek sağlanmamıştır (eğer destek alındıysa burada ilgili kuruluşun ve/veya projenin ismi ile destek numarası gibi bilgiler sunulmalıdır).
Teşekkür: İsteğe bağlı olarak, teşekkür yazıları burada ifade edilebilir.
Kontrol Listesi
- Dergi web sayfasındaki Makale Gönder kısmı üzerinden gönderim yapılmalıdır.
- Gönderilen yazı, Yazar Rehberi kısmında sunulan şablon dosya aracılığıyla hazırlanmış ve yazım kurallarına göre düzenlenmiştir.
- Gönderilen yazı daha önceden yayınlanmamış ve değerlendirilmek üzere herhangi bir yayın organına sunulmamıştır.
- Gönderilen yazı bir bilimsel etkinlikte bildiri olarak sunulmuşsa veya bir lisansüstü tezden türetilmişse bu durum makale başlığına dipnot olarak ifade edilmiştir.
- Gönderilen yazı etik kurul onayı gerektiriyorsa ilgili belge makale gönderim sürecinde yüklenmelidir.
- Gönderilen yazının intihal raporu makale gönderim sürecinde yüklenmelidir (benzeşme üst limit: %20, tek bir kaynaktan benzeşme üst limit: %3).
- Gönderilen yazının telif hakkı devir formu ıslak imzalı bir şekilde taratılarak yüklenmelidir.
- Gönderilen yazı Türkçe dilinde hazırlanmış ise tam bir sayfa (ortalama 600 kelime civarı) olacak şekilde hazırlanmış olan genişletilmiş İngilizce özet yazı içine eklenmelidir (makale kabulünden sonra da gönderilebilir).
- Gönderilen yazı en az 4000, en fazla 10000 sözcüğü içermektedir.
- Gönderilen yazı Microsoft Word dosyası biçimindedir.
Etik Kurul İzni Hakkında
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasındaki açıklama beyanları kısmında yer verilmelidir. Örnek gösterim:
Bu araştırma için …………………… Üniversitesi, ……………………... Etik Kurulu’ndan …/…/202… Tarih ve … No.lu karar ile gerekli izin alınmıştır.
Olgu sunumu türündeki çalışmalarda, bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasındaki açıklama beyanları kısmında yer verilmelidir. Örnek gösterim:
Çalışmaya katılım gösteren tüm bireylerden imzalı bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.